tiistai 28. huhtikuuta 2015

Step 1: Papereiden kerääminen Suomesta

Mitä papereita tarvitsee, jos haluaa mennä naimisiin Marokossa? Tätä kysymystä olen pohtinut hyvin pitkään ja yrittänyt etsiä internetin ihmeellisestä maailmasta vastausta. Mieheni Marokossa on yrittänyt ottaa selvää siellä päässä kyseisistä papereista. Hän kävi kysymässä papereista kotipaikkakuntansa adulien (= sikäläinen vihkijä) toimistoista. Hän myös löysi halvan adulin, jota ajatteli meitä vihkimään. Vaikka näinkin hyvin olen jo perillä tarvittavista asioista, edelleenkin olen hyvin hämmentynyt. Tällä hetkellä olen vasta ensimmäisessä vaiheessa, papereiden keräämisessä.

Suomesta tarvitsen mukaani ainakin nämä paperit:


Esteettömyystodistus

Itse laitan esteettömyystodistuksen hakuun ensi viikolla. Tämän asian laitan vireille maistraatissa, vaikka sen voi myös hakea oman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Esteidentutkinta kestää yleensä viikon. Esteettömyystodistuksen pitäisi olla uskonnon määrittävä, tämä onnistuu kuitenkin helposti kun asiasta ilmoittaa hakuvaiheessa.

Syntymätodistus

Tämä osoittautui virkatodistukseksi, jonka saa myös maistraatista sekä seurakunnalta. Kysyin samalla tätä maistraatista ja sen saa esteettömyystodistuksen kanssa ”pakettina”. Virkatodistuksen voi myös kirjata syntymätodistuksen nimellä, sillä Suomessa syntymätodistusta ei sillä nimellä tunneta.

Rikosrekisteriote

Tämän saa tilattua netistä osoitteesta Suomi.fi. Huomaa, että sivustolla on eri vaihtoehto lasten kanssa työskenteleville sekä työlupaan, viisumiin tai muuhun sen tapaiseen rinnastettaville asioille, valitse siis jälkimmäinen. Hintana jälkimmäiselle on tällä hetkellä 12 euroa, joka laskutetaan erikseen. Tyhjät rikosrekisteriotteet voidaan kääntää myös englanniksi, ranskaksi, saksaksi tai espanjaksi.

Todistus työstä/koulusta/työttömyydestä

Tämä tarvitaan syystä, jota en itsekään tiedä. Kaikki adulit, joilta mieheni kysyi, vaativat tätä. Joissakin vanhoissa keskusteluissa netissä tätä ei mainittu. Itse hankin todistuksen töistä. Muihin vaihtoehtoihin en ole perehtynyt, mutta todistusta kannattaa tilanteen mukaan varmaan kysellä koulusta tai työvoimatoimisto/Kela akselilta.

Todistus avioerosta

Mikäli olet ollut naimisissa aikaisemmin, tarvitset virallisen todistuksen avioerosta.


Kaikki yllä olevat paperit ovat voimassa Marokon päässä ainoastaan 3 kuukautta, vaikka Suomessa papereiden voimassaoloaika on 4 kuukautta. Loput paperit voidaan hoitaa Marokossa, niistä kirjoitan myöhemmässä vaiheessa.

Tulen perehtymään itse siihen, että käännätän paperit Suomessa arabiaksi. Jotkut adulit kelpuuttavat kuulema paperit ranskaksi, mutta eivät kaikki. Asiaa kannattaa kysyä vihkivältä adulilta. Käännöksistä kirjoittelen kuitenkin enemmän vasta sitten, kun paperit ovat kerätty. Kerron tulevaisuudessa myös kaikista leimoista, joita paperit vaativat ja yritän hieman pitää kirjaa kuinka paljon tämä paperityö vie rahaa Suomen päässä.

Paljon selvittämistä tarvitaan vielä, mutta itselleni paperit ovat hieman jo selvinneet. Näillä toivottavasti pääsen itse eteenpäin, huomenna käyn maistraatissa ja todistus työstä on jo hoidettu.

Marika

1 kommentti:

  1. Hei, olen itsekin menossa naimisiin Marokossa ja tarvitsen vähän apua näiden papereiden kanssa.
    Olen siis tilaamassa otetta väestötietojärjestelmästä eli virkatodistusta ja sen saa usealla eri kielellä, voiko sen siis tilata suoraan ranskaksi vai tarvitseeko suomen viranomaiset sen suomeksi/englanniksi ennen leimaamista yms?
    Entä esteettömystodistus? Miten onnistuit tilaaman sen kun miehesi on Marokossa?
    Netissä taas luki että jos kumppani asuu ulkomailla niin pelkkä virkatodistus riittää kun siihen ei vaadita molempien allekirjoitusta..

    Tässä vielä mun sähköposti, voit pistää vastauksen suoraan siihe :) kkrissee@hotmail.com

    Kiitos paljo jo etukäteen!

    VastaaPoista